SAJTÓSZOBA

Kapacitásbővítés zajlott stratégiai partnerünknél

2020.03.01.

A Bonafarm Csoport stratégiai partnere, a Hungerit Zrt. jelenlegi keltetője mintegy 30 éve épült, mely még most is a víziszárnyas-keltetés bázisüzeme. A bővítés előtt hetente 160.000, évi 8.3 millió db kacsatojás keltetésére volt alkalmas az üzem a 64 db, egyenként 10.000 db kacsatojás-férőhelyes előkeltetővel és 13 db utókeltető géppel. A keltetőüzem kacsa és liba keltetésére egyaránt alkalmas.

Az új fejlesztési tervekben az eddiginél jóval nagyobb mennyiségű pecsenyekacsa vágásra készültek fel, így valósult meg a keltetőben egy jelentős kapacitásbővítés, amely a régi gépek modernizálását és új gépek vásárlását jelentette. Beépítésre került 10 db új előkeltető gép, amely kapacitásában több mint négyszerese a régi típusúnak, illetve 3 db új utókeltető gép. Az új gépek önmagukban 108.000 db/hét kacsatojás keltetési kapacitásbővülést jelentettek, amely éves szinten meghaladja majd az évi 5.600.000 db kacsatojás többletkeltetést.

Egyúttal a régi gépek szabványosítása is megtörtént, egységesítették az alkalmazott eszközöket, tálcákat, így az egész üzem gépesítése megoldódott, csökkent a fajlagos kézimunkaerő-felhasználás. Ennek köszönhetően az egész keltetőben alkalmazni lehet a vákuumos tojáskiemelőt, az átrakógépet, a lámpázó berendezéseket és a tojásmosót. A mosási technológia kialakításával szinte azonnal javulásnak indult a tojások keltethetősége. A javulás átlagosan elérte a 6%-os hatékonyságnövekedést.

A megnövekedett áramigény kiszolgálására új transzformátort és aggregátort is beépítettek, valamint a keltető teljes vízhálózata – a vízlágyító berendezésnek köszönhetően – lágy vizet tud használni a keltetéshez, elkerülve ezzel az eddig felmerült vízkövesedési problémákat.

Az üzem heti szinten 298.000 db kacsatojás befogadására és keltetésére lett alkalmas, a régi kapacitást pedig 7,2 millió darabbal növelte, így az éves kapacitásunk 15,5 millió kacsatojásra nőtt, ami közel 87%-os bővülés. A 90%-os átlagos termékenység mellett, 83%-os kelési aránnyal ez 11.500.000 napos kacsa éves keltetését teszi lehetővé egyenletes kihasználtság mellett.