SAJTÓSZOBA

Megkezdte működését az új nagytormási sertéstelepünk

2019.03.18.

A 2017. szeptember 1-jén megkezdett 1.500 kocás tenyészsertés-telep beruházása 2019 év elején befejeződött, a használatbavételi eljárás pedig sikeresen lezárult.

A beruházás közel 3,14 milliárd forintból valósulhatott meg. A kivitelezés modern, korszerű technológiák alkalmazásával történt, melyek megfelelnek a vonatkozó állatjóléti elvárásoknak. A beruházás során összesen 11.000 m2 alapterületű állattartó létesítmény épült meg (kocaszállás és vemhesítő épület, fiaztató, malacnevelő és karantén épület). A telep működéséhez szükséges egyéb kiszolgálóépületek alapterülete 580 m2. Az épületek falai vasbeton szerkezetűek külső oldali EPS homlokzati hőszigeteléssel, míg a nagyméretű tetőfelületek lefedése szendvicspanelekkel készült, az istállók pedig trágyalagúnás rendszerűek. Az állattartó épületekbe korszerű WEDA technológia került beépítésre.

Az épületek telepítése a technológiai folyamatoknak megfelelően történt, így azok a tenyésztési vonalra lettek felfűzve. Az első istálló a vemhesítőnek és a kocaszállásnak ad helyet, melyben a tenyésztési fázishoz szükséges belső funkciók (kocamosó, labor, iroda, orvosi szoba, számítógépes helyiség) is helyet kaptak. E helyiségek az épület folyosóján – mely egyben belső hajtási útvonal is – találhatóak. Az istálló fennmaradó területe a tűzrendészeti előírásoknak megfelelően termekre van felosztva. Az épületben összesen 1.496 kocaférőhely és 6 kan kutrica lett kialakítva négy légtérben, az állások pedig tűzihorganyzott kivitelűek. Az állatok levegőszükségletét elszívásos szellőztetés biztosítja a telephelyen. A termekben kürtőkbe épített ventilátorok találhatóak, melyek működését klímakomputer vezérli csakúgy, mint a termek temperálását biztosító hűtő- és fűtőrendszert.

Az épület keresztfolyosójának északi oldala a tenyészállat utánpótlásának beszállítására szolgáló rámpához kapcsolódik, déli oldala pedig a szomszédos fiaztató istállóhoz vezető hajtófolyosóhoz. A fiaztató épületben 10 db fiaztató terem található, egyenként 38 fiaztató kutricával, azaz összesen 380 férőhellyel. A kutricák alapterülete rendkívül fontos annak érdekében, hogy a DanBred genetikára jellemző magas élő szaporulatot eredményesen kezelni lehessen. Termenként a kutricák eltérő szélességűek (2,1-2,2 m), de hosszuk egységesen 2,6 m. Az emelt férőhelyek kialakításán túl minden kutricában található búvóláda, valamint tejpótló tápszer kijuttatását szolgáló hálózat. A malacok pihenőterébe kutricánként 1 db melegvizes üzemű melegítőlap lett elhelyezve. A nyári hőség okozta stressz termelésre gyakorolt negatív hatásait pedig az épület mellé hosszanti irányba épített hűtőfolyosó hivatott csökkenteni.

A fiaztató istálló déli oldalára teljesen zárt hajtási vonal készült, azaz a fiaztató és a malacnevelő istállók teljes értékű épületrésszel kapcsolódnak össze. A középső rész egyik oldalán tejkonyha, a másik oldalán pedig raktár lett kialakítva.

A malacnevelő istállón is keresztülmegy a keresztfolyosó, és itt is egy hosszirányú középfolyosóra lettek felfűzve a termek. A malacnevelő épületben összesen 16 db 490 férőhelyes és 2 db 245 férőhelyes terem található. A nagyobb termekben 16, a kisebbekben 8 kutrica (egy kutrica mérete: 3,6×2,6 m) lett kialakítva.

Az állatfelhajtók közvetlen kapcsolatban vannak az összekötő folyosóval, melyen keresztül az állatok hajtása történik. A telepen belül az állatok mozgatása és az állatok kiszállítása zárt rendszerű.

A telep vízellátását 2 db mélyfúrású kút biztosítja (egy 160 m-es és egy 285 m-es). A megfelelő minőségű ivóvizet külön vízkezelő technológia szolgáltatja. A telep valamennyi állattartó épületében a természetes megvilágítás biztosított, igény esetén a fényerősséget lámpasorral lehet növelni. Az új és modern épületekben a tartáshoz télen-nyáron azonos feltételek biztosítottak.

A telepre a fertőtlenítés befejeztével, 2019 márciusában érkeztek meg az első malacok.