Ágazataink / Állattenyésztés

Szarvasmarha-tenyésztés

Szarvasmarháink számára csak a legjobbal érjük be: állataink a tápanyagban gazdag, rájuk szabott étrendet, a korszerű és gondoskodó tartási körülményeket pedig mindennap kiváló minőségű tejjel hálálják meg.

Ez a kiváló minőségű tej kerül aztán – korszerű és szigorúan ellenőrzött előállítási folyamat során – a Sole-Mizo Zrt. által gyártott tejtermékeinkbe.

~ 6.200
tejelő szarvasmarha
64
aranytörzskönyves tehén
71 millió
kg termelt tej évente

Tevékenységünket több mint 6200 tehénre és 6100 üszőre alapozva folytatjuk. Szarvasmarha tenyésztésünk Csípőteleken, Ihászon, Csóton és Marcalgergelyiben található tehenészeti telepen, míg a növendék és vemhes üsző tenyésztésünk az előbb felsoroltakon kívül a Sátorhelyi növendéknevelő telepen történik. Csípőteleken Magyarország, sőt, Európa egyik legmodernebb nagyméretű, koncentrált tartásra alkalmas tehenészeti telepét működtetjük, mely a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is eleget tesz. Ezen a telepen kizárólag GMO-mentes tejet állítunk elő.

Csípőteleki állományunk Magyarországon a kiemelkedőbb genetikai hátterű, tisztavérűnek mondható Holstein-fríz populációi közé tartozik. A magyarországi, 50 egyedszámnál nagyobb tenyészetek HGI átlag szerinti rangsorában (teljes nőivarú létszám) a 330 tenyészetből a Bóly Zrt. a 65. helyen szerepel. Az 50 egyedszámnál többet tartó tenyészetek 305 napos zárt laktációs tejtermelési rangsorában Csípőtelek az 5. helyezett, 12769 kg-mal.

Büszkék vagyunk 64 „Aranytörzskönyves” tehenünkre, akik 100 000 kg-ot meghaladó életteljesítményükkel érdemelték ki ezt a kitüntető címet.

Az állatainknak szánt tápanyagban gazdag, rájuk szabott étrend, valóban személyre, pontosabban szarvasmarhára szabott: a Bonafarm Mezőgazdaság takarmányágazatával együttműködve, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. szakértő kollégáival közösen határozzuk meg azokat az elveket, a tápok beltartalmi paramétereit, a receptúrákat, amelyek aztán szarvasmarháink számára készülnek. A takarmányágazati szakemberek segítségére pedig tehenészetünk gyakorlati tapasztalatai vannak.