Ágazataink / Állattenyésztés

Sertéstenyésztés

Hiszünk abban, hogy a boldogsághoz a finom ételeken keresztül (is) vezet az út. Ezért tartjuk kiemelten fontosnak és teszünk meg mindent azért, hogy fogyasztóink számára ízletes, friss és egészséges élelmiszert készítsünk.

Ebben kiemelt szerepet játszik sertéságazatunk, melynek feladata nem kisebb, mint a kifogástalan húsalapanyag folyamatos biztosítása nagy múltú tagvállalatunk, a Pick Szeged Zrt. és stratégiai partnerünk, az MCS Vágóhíd Zrt. számára. A Bonafarm Mezőgazdaság sertéságazatának tevékenysége 16 saját állattartó telepre (1 központi kantelepre, 2 nucleus- és 7 árutermelő kocatelepre, 2 süldő felnevelő telepre, 4 hizlaldára), valamint 6 integrált koca- és 100-120 integrált hízótelepre épül.

Sertéságazatunk 2019-ben több mint 680 000 db hízósertést bocsátott ki, melynek jelentős részét integrációs partnereink hizlalták fel. Célunk, hogy az éves kibocsátást 2022-re 750 000 db-ra növeljük, jelenlegi és jövőbeni integrációs bérhizlaló partnereink segítségével.

680 ezer
hízósertés
16 saját
állattartó telep

GMO-mentes

Különösen büszkék vagyunk GMO-mentességünkre. Sertéshús esetében akkor használható a „GMO-mentes termelésből” jelölés, ha az állat választástól számítva, legalább az utolsó 4 hónapban nem evett GMO-s alapanyagot tartalmazó takarmányt. Nálunk, a Bonafarm Csoportnál ez a teljes élettartamra, tehát a malacok születésétől kezdődően teljesül. Sertéstelepeinken a tenyészállatok és a született malacok tanúsítottan 100 %-ban GMO-mentes takarmányt kapnak.

Ágazatunk és stratégiai partnerünk az MCS Vágóhíd Zrt. együttműködésének köszönhetően, már 2017-től tanúsított GMO-mentes sertéshúst kínálhatunk a hazai és nemzetközi piacra egyaránt.

GLOBALG.A.P.

A Global G.A.P. (G.A.P. = Good Agricultural Practice, azaz „jó mezőgazdasági gyakorlat”) egy nemzetközi szabvány, amely a jó mezőgazdasági működés alapjait határozza meg. Szigorú előírásokat fogalmaz meg – többek között – az állattenyésztés és hízlalás minden területére. Ha ezek mind teljesülnek, akkor a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy az alapanyagok nyomonkövethető és szigorú állattenyésztési elvárásoknak megfelelő telepről származnak, magas állatjóléti státusszal rendelkeznek, ahol kimagasló figyelmet fordítanak a koca, malac és hízó jóllétre és egészségre, valamint a megnyugtató környezet biztosítására. Ezért hizlaldáinkat a GLOBALG.A.P. állatjóléti tanúsítása szerint auditáltattuk, ezzel is támogatva a magasabb minőségű prémium húsok előállítását.

Prémium hús

A Bonafarm Mezőgazdaság sertéstenyésztési programja a vágóhídi igények maximális kielégítése céljából az eddigi két hibridsertés tenyésztéséről a DanAvl genetika tenyésztésére tért át. Ez a DanAvl hibrid ugyanis 60% feletti színhúskihozatal mellett vékony szalonnával rendelkezik.

A fajtakonstrukció a legmagasabb tenyészértékű apaállatok és anyaállatok kombinálásával, valamint a nőivarú állomány teljesítményen alapuló tudatos szelekciójával biztosítja a genetikai előrehaladást. Az éves átlagban 61%-ot elérő színhúskihozatal – ezen belül a 96%-nyi ’’S’’ és ’’E’’ minőség – megtartása fontos cél. Jelentős hangsúlyt fektetünk a folyamatos fejlődésre és fejlesztésre, éppen ezért sertéságazatunk és a Kaposvári Egyetem 2020 év végéig közösen működteti az egyetem kísérleti sertéstelepét. A telep feladata az egészségesebb táplálkozás kutatása, a humán egészségügyi kutatások támogatása, a genetikai fejlesztés, a takarmányozási kutatás és fejlesztés, valamint a tartás- és tenyésztéstechnológiai kutatások folytatása.

Egyedülálló kantelep

A Bonafarm Mezőgazdasághoz tartozó Tengelic-Középhídvég Kantelep ma Magyarország egyetlen kantelepe, mely képes a DanAvl genetikával magas genetikai és állategészségügyi értékeket képviselő tenyészkanok előállítására. A telep biztosítja a saját állományhoz tartozó mintegy 15 000 koca, valamint az integrációs partnerekhez tartozó 15 000 koca szaporítóanyag szükségletét.

Teljes betelepítés esetén, éves szinten 40 000 koca szaporítóanyag-ellátása lesz biztosított.

Célunk nemcsak a saját és az integrációs partnereink tenyészsüldő ellátásának biztosítása a magas genetikai érték fenntartása mellett, hanem az is, hogy a nucleustelepen előállított F1-es DanAvl genetikájú tenyészállat külsős partnereink számára is elérhető legyen.

Sertésintegrációs programunkról

A Bonafarm Mezőgazdaság által hazánkban kiépített kiemelkedő sertésintegrációs rendszer egy széles körű, kölcsönösen előnyös együttműködés, mely piaci elvek szerint működik (a felek tőzsdei alapon képzett árakon számolnak el egymással). Az integráció mindkét fél számára a gazdasági lehetőségek kihasználását célozza meg.

További információ